Novel·les

Verd madur

(De Joan Viròs)

L’argument

Josep Virós reflecteix en aquesta novel·la el final d’una època que va definir durant segles les relacions socials, familiars i econòmiques dels pobles pirinencs. A partir de la passió amorosa entre la filla d’una casa mitjana, vinguda a menys, i l’hereu de la casa bona del poble, Virós explica l’abast d’aquesta institució que dominava l’estructura funcional de l’època. Coincidint amb les altres novel·les que prenen la vall d’Àssua com a escenari principal, Virós parla de la Guerra Civil, d’unes formes de vida que s’acaben, de les noves relacions ciutat-muntanya i els lligams difícils de trencar amb el lloc d’origen i que segurament van ser una de les motivacions que van impulsar l’autor a escriure el llibre.

País Íntim

(De Maria Barbal)

L’argument

País Íntim parla sobretot de la relació turmentada entre la protagonista i la seva mare, profundament marcada per esdeveniments succeïts durant la Guerra Civil en un petit poble del Pallars. També hi apareixen diversos temes: el paper de la dona en la família i la societat i la seva evolució al llarg de diferents generacions i en circumstàncies diferents (guerra, postguerra, transició i democràcia, camp o ciutat, solteres versus casades, ...), la contraposició de la vida en un poble petit, la gran ciutat i una ciutat mitjana (Tremp), la recuperació de la memòria històrica, els actes reparadors, etc.
En definitiva, però, tal com diu l’autora, “he volgut escriure sobre els efectes col·laterals de la història en les persones corrents”.


Mel i metzines

(De Maria Barbal)

Argument

Mel i metzines recupera novament el paisatge i el temps de la pagesia a través de les memòries d’Agustí Ribera, nascut a Olp però resident a França on s’exilià per la Guerra Civil. Al llarg de la novel·la relata la seva infància, la sortida de la casa paterna per anar a estudiar i treballar primer a Rialp i després a França, on començarà a treballar netejant cassoles i acabarà essent un refinat cuiner.

 

Pedra de Tartera

(De Maria Barbal)

L’argument

Lluny de la terra on va néixer, refà la seva trajectòria vital repassant els estadis més importants de la seva vida. La protagonista viu una situació de desarrelament en diferents etapes: abandó del nucli familiar, pèrdua del marit i allunyament geogràfic, migració del camp a la ciutat.
Aquesta novel·la, ambientada a la vall d’Àssua, narra el període històric de les sis primeres dècades del segle XX i parla d’esdeveniments d’aquesta època com l’adveniment de la República, la Guerra Civil i els primers anys del franquisme, que marquen fortament la vida de la protagonista, com també la condicionen les característiques pròpies del seu entorn: la pobresa de la seva família; el fet de sentir-se forastera a casa dels oncles; la dependència d’aquests, després, del marit i finalment, dels fills; la soledat, la submissió de la dona,...

Diverses obres

De Joan LLuís

Records de la meva vida de pastor

RECORDS DE LA MEVA VIDA DE PASTOR

Memòries. L’autor narra la seva experiència fent aquest ofici quan era encara un nen. Explica la forma de vida dels pastors i les seves creences i maneres de fer. El llibre inclou a la part final un apartat dedicat al tirapeu i un altre al clam dels pastors. 

 

 

Viatge literari pel Pallars Sobirà

(De Ferran Rella)

Resum

 

La muntanya en general i el Pirineu en concret han estat i són font inesgotable d'inspiració literària. Tots els qui s'hi han aproximat amb respecte i devoció n'han obtingut claus per a la comprensió del fet humà. Aquest llibre convida el lector a resseguir la vall d'Àssua escoltant Les veus del Pamano de Jaume Cabré i l'obra d'altres escriptors i escriptores que han admirat l'energia de la naturalesa i dels seus habitants, i conté un seguit de rutes per visitar la vall tant a peu com en cotxe o bé en bicicleta. Un complement perfecte als itineraris que podeu descarregar-vos en aquest lloc web.

Un dia amb l’Àssua

(De l'Eva LLuvich, i il·lustrat per Vanesa Freixa)


 

Resum
El conte explica la història d’una nena de ciutat que passa els estius amb els seus padrins en un poble de muntanya i els ajuda cada dia en les tasques diàries d’una casa de pagès: donar menjar als conills, plegar els ous de les gallines, aviar les vaques i munyir.